Comments

 1. Hej! det skulle vara intressant att läsa ett inlägg om öppenhet. Jag själv är öppet poly medans en av mina partners inte är fullt så öppen. Det gör mig ledsen, det gör att jag ibland känns som en ingen i hens liv. Jag tycker det är viktigt att alla är öppna för att göra det till en normal sak att älska fler. jag tycker det är viktigt privat för att jag vill ses som en naturlig del av hens familj och närmaste. Finns det andra som tänker som mig?

 2. Hej Sofia!

  Jag tror att det är många med dig som känner sorg över att ens nära och kära inte är öppna och jag håller med dig om att livet vore lättare om fler vågade komma ut. Samtidigt förstår jag att det skrämmer. Risken finns att släkt och vänner tänker på poly som otrohet och något oetiskt, och att man möts av oförstånd, en fördömande attityd och antagandet att man har relationsproblem. Jag läste nyligen om en kvinna som tyckte att det var mer mödosamt att komma ut som poly än som bisexuell.

  Det kan också vara skrämmande att upptäcka att man vill leva på ett sätt som inte stämmer överens med den bild man har av sig själv. För att acceptera det behöver man ofta hitta nya sätt att tänka och förändringsarbeten tar tid, mer för somliga än för andra.

  Det är förstås svårt att veta om din partner är mitt uppe i en sådan förändringsprocess och om hen i så fall kommer att komma ut så småningom. Det kan ju också vara ett behov av personlig integritet där din partner känner att detta är för privat för att berätta för andra, att hen har en mer jordnära inställning till livet i allmänhet där förändring undviks i det längsta, eller något helt annat.

  Du är långt ifrån ensam om att tycka att det är viktigt att alla är öppna. Inte minst finns det en ganska stor grupp polysar som har valt en icke-normativ livsstil av ideologiska skäl. De drivs ofta av en vilja att förändra världen till det bättre och då är det klart att öppenhet är viktigt. Själv tycker jag inte att det är realistiskt att tro på en framtid där alla är öppna. Det kommer alltid att finnas människor som av en eller annan anledning inte är det.

  Du är tydlig med att detta är en viktig fråga för dig och jag tolkar det som att en partners öppenhet får dig att känna dig viktig i hens liv. Om det skulle visa sig att din partner inte kan ge dig det du ber om, kan hen ge dig något annat istället som väcker samma känsla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *